Residential Grade II Property Refurbishment in Tower Hamlets, London

The Customer

Lawyers working in the city who wanted premium quality results and an extensive refurbishment with minimal stress alongside their existing heavy workload jobs. They also required full project management they could trust as they would only be able to spend minimal time on-site.

The Challenge

The client required a full refurbishment of their confined penthouse duplex with new patio decking and an extensive top floor structural reconfiguration to create an open plan environment.

The penthouse sits on top of a grade II listed building and was previously an enclosed space broken up into four areas.

The client desired a more open plan duplex with a clear view of St Matthews Square from anywhere in the apartment. They also wanted confined spaces removed for a more open and inviting area.

Special Features

  • Cranked beam structure to maintain the internal room curvature
  • Custom-made pull down home cinema HD projection screen
  • Custom-made 3D hollow square modern style bookcase
  • Full bi-folding door with internal electrical shutters
  • Installation of siematic kitchen

The Solution

To make the entire design and build project more seamless and hassle free, we introduced the clients to our comprehensive online management portal which they could remotely access from any PC or mobile device. We then worked with the client through this portal to communicate, update them with the schedule and share ideas when they weren’t available on-site. This allowed effortless communication and the ability to quickly approve or reject fixture and fitting options whilst easily being able to see how it affected their overall budget and timescale. This made collaboration highly detailed, straightforward and hassle free.

When it came to the build project itself, we used architectural planning and 3D modelling to take their existing engineering plans and create a free spanning curve structure which would provide a stunning contemporary design whilst removing the need for support columns or walls – thereby creating the perfect solution for the new open-plan environment. This entire process was value controlled to ensure the best balance between results and budget expenditure with full approval from the client at all times.

To create a beautiful internal design, a clean white-wall finish was used with black-stained oak flooring. The introduction of bi-fold doors allowed a seamless, open- plan connection between the interior and the new outside decking which also produced a framed view of the elevated garden and the ‘Gherkin’ building in the background.

The wall height at the foot of the stairs was also reduced to allow more natural light to flood into the penthouse and down the stairwell for a brighter environment on both the lower and higher floors.

Share

Consultants

Architect:

Bischell

Structural engineer:

Bischell

Building services:

Bischell

Location

Project Specifics

Client:

Private

Sector:

Residential

Project type:

Refurbishment

Number of storeys:

2

Scope:

Design & Build

Timescale:

4 months

Build cost:

High spec

Size:

150m2 or less

Style:

Contemporary

Location:

Tower Hamlets

The Result

The Result

Beautiful, contemporary, light, airy and open. The curved structure provides a beautiful architectural point and has opened the penthouse up into a spacious open plan environment. Internally, the decoration has created a minimalist, modern design which perfectly fits the client’s tastes, whilst more natural light flooding into the duplex brightens up the entire area and provides the inviting living space which was such a key part of the client’s brief.

Externally, the clients can enjoy breath-taking views across the city and St Matthews Square from inside their penthouse, or they can step through the bi-fold doors into their spacious and modern decking area to take in the stunning views from outside.

Testimonials

  • Just wanted to thank all the team at Bischell for the incredible amount of hard work over the past 4 months. It's been quite a journey but I'm happy to be at the end of it now. Sorry to see...

    Dave Jones West Finchley – Barnet

More Case Studies

west ealing extension

Residential Design and Build: L-shaped Extension in Ealing, London

View case study
woodford green extension 1

Residential Double-Storey Extension in Redbridge, London

View case study

Residential Side Extension & Refurbishment in Hammersmith, London

View case study

Call or email us today

If you have a project you'd like to discuss, please get in touch. There's no obligation. Just give us a call or if you'd rather email, simply complete the form.

020 8964 1814

enquiries(at)bischell(dot)co.uk

Why Bischell?

An optional industry-leading lifetime guarantee

We'll give you a fixed price which won't budge

A guaranteed completion date or we pay you

We won’t stop until your project is 100% defect free

Bischell 360 Support360° Support® for peace of mind every step of the way