Residential Design and Build: L-shaped Extension in Ealing, London

The Customer

City professionals with a young daughter. They wanted a more open plan layout with the kitchen, dining area and garden combined into one connected communal area. The client had previously spent months researching “Grand Designs” projects and wanted a finished project which matched the quality, calibre and innovation of a Grand Designs project.

The Challenge

The client required the design and build of an L-shaped extension to a Victorian three storey house.

This included the demolition of an existing rear kitchen and the creation of a large open plan kitchen with stepped down dining area which opened into a raised deck in the garden.

The client also required a kitchen with a lot more natural outdoor light.

The brief called for a Grand Designs inspired look with an emphasis on a clean, modern design that would bring the kitchen and dining area together seamlessly.

Special Features

  • Exposed, internal facing bricks
  • Exposed steel to create an internal, ‘industrial’ feel which the client requested
  • The installation of a new Proline kitchen with custom plinth shelving
  • A glass roof

The Solution

The client had a very specific taste as to what they were looking for, so we worked closely with them over a period of time to go over their ideas, review styles and brainstorm layouts. Eventually, we helped the client find the sort of style and layout they were happy to go with. Alongside 2D sketches, we used 3D models and 3D visual walkthroughs to really help the client fully visualise and experience their ideas.

To fulfil the client’s wish of more natural light, Bischell architects worked carefully to create a unique glass roof arrangement with specially calculated angles. The overall style of the project involved a fusion of minimalistic, clean and modern design with a polished industrial feel – a style heavily inspired by Grand Design projects the client liked.

Alongside the project, there were a number of challenges brought by neighbours of the client.

Neighbour dispute 1:

The neighbour opposed the shared fence being replaced by an extension wall. After mediation with the neighbour and client, we proposed a solution of minimising the wall height to create a less overbearing effect. We worked around this reduced wall height by incorporating a unique roof design for adequate head height.

Neighbour dispute 2:

Another neighbour simply didn’t like the idea of any construction taking place and was concerned that it may impact their own day-to-day life. Despite obtaining full planning permission from the council (and therefore being able to ignore the dispute if we wished to do so) we instead adopted a mediation approach, as we do with all project disputes, where we engaged in dialogue with the neighbour to address their concerns. This approach is not only often the most effective at resolving disputes, but it also maintains the best relationship between the client and neighbour after the project is finished.

Share

Consultants

Architect

Bischell

Structural Engineer

Bischell

Building Services

Bischell

Location

Project Specifics

Client

Private

Sector

Residential

Project Type

Extension & Refurbishment

Number of storeys

2

Scope

Design & Build

Timescale

3 Months

Build Cost

High Spec

Size

150m2 or less

Style

Contemporary

Location

Ealing

The Result

The Result

The result was a modern and contemporary open plan kitchen which was flooded with natural light. A unique fusion of styles was adopted to perfectly tailor the area to the client’s ideas, tastes and Grand Designs inspirations.

We also made sure that the layout brought together the kitchen, dining area and raised outdoor decking into a large, open plan communal area which was spacious, inviting and simply a joy to relax in with family and friends. A new Proline kitchen with custom plinth shevling also ensured that the client had a fully functional family kitchen matched to their tastes.

Meanwhile, both neighbour disputes were resolved amicably to maintain good relations between the client and neighbours. In the case of dispute two, the neighbour actually became enthused with the project and sought advice from Bischell about implementing similar features into their own kitchen.

Testimonials

  • As designers they are good, very good. But whilst they are talented in aesthetics, they have what so many of their ilk lack. They are thinkers. They are problem solvers. They can take complexity and deliver elegant yet simple solutions....

    John Dodds CEO at USEMETI Ltd

More Case Studies

kings court refurbishment 1

Residential Flat Extension & Refurbishment in Brent, London

View case study

Residential Side Extension & Refurbishment in Hammersmith, London

View case study
ealing extension loveday road

Residential Semi Detached Extension & Refurb in Ealing, London

View case study

Call or email us today

If you have a project you'd like to discuss, please get in touch. There's no obligation. Just give us a call or if you'd rather email, simply complete the form.

020 8964 1814

enquiries(at)bischell(dot)co.uk

Why Bischell?

An optional industry-leading lifetime guarantee

We'll give you a fixed price which won't budge

A guaranteed completion date or we pay you

We won’t stop until your project is 100% defect free

Bischell 360 Support360° Support® for peace of mind every step of the way