Residential Refurbishment & Extension in Harrow, London

The Customer

A young couple with a new family wanted to extend and refurbish their existing 1950’s 4 bedroom detached property to add a utility room, an extra bathroom and an open plan kitchen diner.

The Challenge

The client required a rear extension to create an open plan kitchen diner with bi-folding doors opening up into a re-landscaped garden. The brief centred around amending the layout of the property to allow for a more open plan feel and to address the space, flow and function of the space.

Special Features

  • Recessed LED ceiling lights
  • Unique glass staircase
  • Multi level garden design

The Solution

Using insights from property surveys and analysing how the property was being used, layout plans were devised that would meet the requirements of the client.

The internal layout was reconfigured to create the stairs as the main focal point of the open layout of the house. A new 3 metre extension spanning the full width of the house was added to the property which allowed for the open plan kitchen diner to be added. The new and old elements of the house were divided by a closed stair hallway which was demolished and replaced by glass balustrades thus connecting the existing and the old spaces together.

The new proposed dining area was built with bi-folding doors opening to the new excavated patio. The rest of the garden was landscaped and levels were trimmed to suit the new design. The garage at the front of the property retained the same volume but the roof was redone to convert it from a flat roof to a pitch roof and also to connect the main house to the garage.

The property  has an unusual layout due to it having a side entrance and a garden positioned on a large sloping hill. Initially, a porch was constructed to give the property a front facing wall and an extra lobby area. The entire ground floor was remodelled to improve the flow of traffic and to create an open plan feel. The living areas were located at the front  of the property and at the rear, a utility space and toilet were created.

Share

Consultants

Architect:

Bischell

Structural Engineer:

Bischell

Building Services:

Bischell

Location

Project Specifics

Client:

Private

Sector:

Residential

Project Type:

Extension & Refurbishment

Number of storeys:

2

Scope:

Design & Build

Design time:

3 weeks

Build time:

5 months

Build cost:

Medium spec

Size:

140m2

Style:

Modern

Location:

Harrow

The Result

The Result

By considering how the clients wanted to use the space and for what purpose, we designed an open plan layout that delivered an environment that meets their needs, allowing for better use of light throughout the property, better traffic flow and better functionality of the space.

Testimonials

  • When setting out to find a company to design and build our gym, I had clear criteria in mind. The company had to be energetic, resourceful, credible, brimming with ideas, technically astute and value for money. Bischell came out on...

    Shafiq Ahmed CEO – NRG Gym Ltd

More Case Studies

rickmansworth extension

Residential Rear & Side Extension & Refurbishment in Hertfordshire

View case study
west ealing extension

Residential Design and Build: L-shaped Extension in Ealing, London

View case study
ealing extension loveday road

Residential Semi Detached Extension & Refurb in Ealing, London

View case study

Call or email us today

If you have a project you'd like to discuss, please get in touch. There's no obligation. Just give us a call or if you'd rather email, simply complete the form.

020 8964 1814

enquiries(at)bischell(dot)co.uk

Why Bischell?

An optional industry-leading lifetime guarantee

We'll give you a fixed price which won't budge

A guaranteed completion date or we pay you

We won’t stop until your project is 100% defect free

Bischell 360 Support360° Support® for peace of mind every step of the way